Viikonlopun juhliin halusin tehdä kaikki tarjoilut niin, että pystyisin itse syömään kaikkea (ja samalla näyttää vieraille, ettei oma erikoisruokavalion takia tarvitse syödä tylsää ruokaa). Juhlat olivat saunabileet mökillä, joten menukin oli melko rento ja helppotekoinen (kakkua lukuunottamatta).

Marinoituja porsaan ulkofilepihvejä ja makkaraa grillattuna

Vihersalaatti

Mustapapu-maissisalaatti

Focacciaa

Hummusta

Marinoituja oliiveja

Punssi-suklaakakkua

 

Vihersalaattiin käytin muutamaa eri salaattilaatua (frisee, vuonankaali, salaatti-mix (ruukussa oli sekä vihreää salaattia että punertavaa)), muutamaa yrttiä (thai-basilika ja viinisuolaheinä), tomaattia, kurkkua, tummia viinirypäleitä sekä retiisejä. Idean yrttien lisäämiseen salaattiin nappasin yhdestä ravintolasta, ne tuovat kivasti makua eikä salaatti mielestäni tarvitse silloin erillistä kastiketta. Mustapapu-maissisalaatin ohjeen nappasin Kodin kuvalehdestä.

Focaccia on yksi lempitarjottavistani, koska se on helppo tehdä ja todella maukas. Ohjeen olen löytänyt aikoinaan Limepippuri blogista. Itse leivon usein vain 2/3 taikinan, jolloin leivästä tulee hieman ohuempi ja usein laitan päälle vielä puolikkaita oliiveja. Tällä kertaa päälle laitoin vain suolaa, mutta hyvää tuli silti!

Nyt maidottoman ruokavalion aikana uudeksi suosikikseni on tullut hummus. Se on hyvä leivänpäälynen ja sopii myös hyvin dipiksi esim. maissilastujen kanssa (silloin kannattaa tehdä hieman juoksevampaa). Kaupasta saa ostaa hummusta valmiina, mutta itse pidän enemmän omatekoisesta, varsinkin kun sen tekeminen on todella helppoa.

1 tölkki / purkki kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä (tai enemmänkin, jos tykkää)
paprikajauhetta, mustapippuria, suolaa maun mukaan
öljyä (itse laitan usein sekaisin oliiviöljyä ja sesamöljyä)
vettä

Laita pavut, valkosipuli ja mausteet tehosekoittimeen ja lisää hieman öljyä. Voi käyttää myös sauvasekoitinta, mutta silloin kannattaa aluksi lisätä jo reilummin nestettä, ettei kuivat pavut lentele ympäriinsä. Itse lisään öljyä maun vuoksi ja vettä sen mukaan, että massasta tulee tasaista ja sopivan paksua. Joskus lisään sekaan sesaminsiemeniä.

Marinoidut oliivit ovat myös yksi suosikeistani ja varma tarjottava juhlissa kuin juhlissa. Mausteeksi voi laittaa melkein mitä tahansa, itse teen usein basilikasta, valkosipulista ja pinjansiemenistä (jos ei tarvitse välttää maitoa, niin valmiista pestosta saa hyvää helposti) tahnan jonka ohennan sitten öljyllä sopivaksi. Yön yli marinointi riittää, mutta parempaa tulee, jos malttaa odottaa pari päivää. Aurinkokuivatut tomaatit sopivat hyvin, samoin chili, erilaiset yrtit ja sitruuna. Nämä ovat mainio lisä salaatin kaveriksi ja ihan vaan naposteluun, mutta näitä pitäisi aina olla tehtynä vielä yksi lisäannos, koska loppuvat muuten kesken.